Heeft elk familiesysteem met geheimen te maken?

explosieve doorbraak Dec 02, 2023

Heeft elk familiesysteem met geheimen te maken?

Els: ‘Vermoedelijk wel. Ieder huisje heeft zijn kruisje en dat wordt vaak achter de voordeur goed verstopt. Iedereen en alles die worden buitengesloten in een systeem, dus ook geheimen, worden doorgegeven aan de volgende generatie. Denk bijvoorbeeld aan geheimen over kampverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, verraad of verzwegen misbruik. Het is een bekend verschijnsel dat de (klein)kinderen daar vaak mee zijn belast. Een geheim kan dus ook ontstaan omdat de pijn te groot is om te dragen, bijvoorbeeld bij niet genomen rouw. In het verleden zijn veel doodgeboren kinderen ‘vergeten’ en werd de naam van het overleden kind aan het volgende levende kind doorgegeven. Maar hetzelfde geldt voor een geheime liefde in het verleden, waarbij de geliefden bijvoorbeeld niet mochten trouwen vanwege verschillende geloven of vanwege geaardheid.’

 

Wat is het effect van geheimen op het familiesysteem en hoe kan zich dit uiten in levens van de verbonden individuen?

Het effect kan tweeledig zijn. Een geheim zorgt altijd voor ongrijpbare onrust in het familiesysteem. Volgens het systeem heeft iedereen een eigen plek in de onzichtbare gelaagde familiefontein. Per bak van de fontein een generatie, en vervolgens sta je per bak op volgorde van geboorte (levend of overleden). Iedereen heeft dus een eigen unieke plek. Een geheim heeft geen vaste plek in de fontein maar hoort er wel bij en gaat door het systeem heen ‘zweven’. Het hecht zich dan vaak aan de kwetsbaarste van het systeem, meestal de jongsten. Deze kinderen worden dan onrustig, voelen zich opgejaagd, worden druk zonder de oorzaak van de onrust te kennen of te begrijpen. Ook is de kans groot dat zij gaan dragen wat niet van hen is. Een van de wetmatigheden van een systeem is, dat je alleen kunt dragen wat van jou is. Als je verantwoordelijkheid overneemt die niet van jou is, verzwak je uiteindelijk zowel jezelf als de ander.

Onbewuste identificatie

Het tweede effect is dat door buitensluiten het familiegeweten wordt geactiveerd en dat ‘organiseert’ dan een zogenaamde ‘onbewuste identificatie’. Een kind uit het familiesysteem wordt zonder dat het zich daarvan bewust is in dienst genomen om ‘onbewust geïdentificeerd’ te raken met de buitengesloten persoon of het verzwegen geheim. Dan leef je volgens de dynamiek ‘ik volg je’, en ‘het zal mij niet beter gaan dan jou’. Deze loyaliteit is onbewust en zorgt ervoor dat deze persoon het zichzelf niet goed laat gaan in het dagelijkse leven. Het onbewust geïdentificeerde kind gaat namelijk de patronen van de ‘onbewuste identificatie’ volgen. Daardoor kan het kind verdriet en angsten voelen of gedrag ervaren die eigenlijk niet van hem of haar zijn. Je leeft daardoor minder je eigen leven, maar volgt het patroon van die onbewuste identificatie, die je grote liefde blijkt te zijn. Bij anorexia, zelfmoordneigingen of zakelijke mislukkingen zie ik vaak een verbondenheid aan geheimen en onbewuste identificaties. Een opstelling kan dit patroon van loyaliteit zichtbaar maken en mogelijk doorbreken.

 

Ben je klaar om de weg naar persoonlijk leiderschap en transformatie te bewandelen?

Aarzel niet langer. Neem actie en vul het intakeformulier in, waarbij ik zo snel mogelijk contact met je opneem. Of plan direct een intake afspraak in via mijn Calendly.