Kan een geheim ook een positieve functie hebben?

explosieve doorbraak Dec 02, 2023

Kan een geheim ook een positieve functie hebben?

Els: ‘Zoals gezegd zijn geheimen er om jezelf te beschermen en/of om andere mensen te beschermen. Je schaamt je bijvoorbeeld, en dan is iets wegduwen vaak makkelijker dan de realiteit te erkennen. Dit valt in de categorie ‘stinkende wonden’. Of je bent bang om een ander pijn te doen, waardoor je iets verzwijgt. De ervaring met mijn cliënten is echter dat de realiteit het meest helend is. En dat een mens dat meestal prima kan aankijken, hoe hard het ook is. Valse hoop of valse macht leidt naar stinkende wonden. Het geheim onthullen lucht op en kan volgende generaties verlossen. Een andere positieve functie is dat een geheim een manier is om autonomie in een relatie te verwerven waardoor je je vrij voelt. Een relatie is een constante uitwisseling van geven en ontvangen, en beweegt langs de as van verbondenheid – vrijheid. Waar mag de grens liggen in de betreffende relatie? Als je last hebt van bindingsangst, is een geheim een manier om je autonomie in stand te houden. Geheimen kunnen fantasieën zijn of geld stiekem achterhouden in plaats van in de gezamenlijke huishoudpot etc. Geheimen kunnen ook macht geven en je ego voeden. Jij weet iets wat de ander niet weet, waardoor je aandacht en macht naar je toe kunt trekken.’

Wanneer is het beter om zelf het geheim te bewaren en hoe doe je dit bewust?

Een geheim bewaren is wijs als je je in een situatie bevindt die niet veilig is, en waarin jij ongelijkwaardig wordt behandeld. In bepaalde culturen kan het gevaarlijk zijn om iets te openbaren, bijvoorbeeld in culturen waar eerwraak speelt, of waar je het risico loopt op uitsluiting die vergaande gevolgen kan hebben. Daarnaast is het zinvol om na te denken over de consequenties in het familiesysteem zoals hierboven beschreven. Kan het geheim een fijne of nare herinnering zijn, of zal het een systemisch effect hebben?

Als je de keuze hebt gemaakt om het geheim niet te openbaren, heeft dat vermoedelijk gevolgen voor de balans van geven en ontvangen. Door het geheim heb je mogelijk te veel genomen. Zorg dan dat je in de betreffende relatie weer gaat geven, zodat de balans wordt hersteld. Je hoeft dan niet uit te leggen wat de reden van je geven is. Realiseer je dat aan elke keuze in je leven een consequentie is verbonden. Als je je volwassen gedraagt, accepteer je de keuze daarvan zonder morren. Anders ben je een klein en onvolwassen kind in een volwassen lichaam. 

Ik wil je nog een laatste wijze raad meegeven!

Els: ‘Denk altijd goed na of je iemand wilt bezwaren met een geheim. Stel jezelf altijd de vraag: maakt dit mij en de ander sterker of zwakker? Heb je een zwarte bladzijde in je familiesysteem of in je eigen leven, praat er over met derden, professionals en hulpverleners. De meeste geheimen zijn niet uniek, wat niet wil zeggen dat ze geen grote invloed op jouw en andermans leven kunnen hebben en zwaar op je kunnen drukken. Pel met hen de oorzaken en gevolgen af en bepaal hoe je je geheim deelt of bewaart. Daarmee gaat de fontein nog weer vloeiender stromen!

 

Ben je klaar om de weg naar persoonlijk leiderschap en transformatie te bewandelen?

Aarzel niet langer. Neem actie en vul het intakeformulier in, waarbij ik zo snel mogelijk contact met je opneem. Of plan direct een intake afspraak in via mijn Calendly.