De Ongeziene Slachtoffers van Narcistisch Misbruik

Apr 16, 2024

De Ongeziene Slachtoffers van Narcistisch Misbruik

In een wereld waar dreigen, cancelen, uitfoeteren en belachelijk maken schering en inslag zijn, blijven sommige slachtoffers ongezien. Sinds de opkomst van #MeToo in 2017 en de daaropvolgende onthullingen over grensoverschrijdend gedrag, zou je denken dat misbruik beter aan het licht komt. Echter, er is een groep slachtoffers die in de schaduw lijdt: zij die achter gesloten deuren worden geterroriseerd door narcistische of psychopathische pestkoppen.

De gevolgen van dit misbruik zijn verwoestend, maar het wordt vaak niet erkend door professionele behandelaars, simpelweg omdat ze niet bekend zijn met deze vorm van geweld. Dit moet veranderen. We moeten begrijpen dat narcisten niet alleen over grenzen gaan, maar ook enorme schade kunnen aanrichten, vooral in één-op-één situaties.

Het is opmerkelijk dat, zelfs met de bekendheid van narcistisch gedrag, weinig wordt gesproken over de effecten ervan op slachtoffers. Zelfs het DSM, het classificatiesysteem voor psychische stoornissen, zwijgt hierover. Hierdoor blijven slachtoffers geïsoleerd en onbegrepen achter.

Slachtoffers van psychisch geweld kunnen niet naar de politie stappen zoals bij fysiek huiselijk geweld, omdat er geen tastbaar bewijs is. Dit maakt deze vorm van misbruik vaak onbestraft.

Het is tijd om deze cyclus te doorbreken. In mijn programma "Breek je los uit de klauwen van een narcist" deel ik de stappen die mij hebben geholpen om emotioneel onafhankelijk te blijven en zelfverzekerd moeilijke gesprekken aan te gaan. Door afstand te bewaren, zowel emotioneel als in de relatie zelf, kun je jezelf beschermen tegen emotioneel misbruik.

Als ik het kan, kun jij het ook! Laten we samen werken aan het doorbreken van het taboe rond narcistisch misbruik. Klik hier om deel te nemen aan mijn programma: https://www.holistischepraktijkels.nl/breek-los

Met liefdevolle groeten, Els 💛