Waarom ben ik niet eerder ben weggegaan bij de narcist?

Feb 22, 2024

De gedachte “Hoe heb ik me het laten aandoen, waarom ben ik niet eerder weggegaan?” maakte dat ik me schuldig voelde na mijn vertrek bij de narcist. Het heeft me jaren lang onbewust heel boos op mezelf laten zijn. Boos omdat ik wel voelde dat het niet goed zat, maar toch steeds bleef. Boos om mijn zwakheid. Het getuigde van weinig zelfrespect, vond ik.

We doen het zelf nog eens dunnetjes over

Deze gedachten hoor ik zo goed als van al mijn cliënten. Op deze manier halen we ons zelf, als slachtoffer van een narcist, nog verder naar beneden. Dat deed hij of zij al en nu hij of zij uit beeld is, doen we het zelf nog eens dunnetjes over. We zitten vol met gedachtes waaronder deze. Een paar andere zijn “Ik houd nog zoveel van hem ”, “Als ik beter mijn best had gedaan, dan … ” of “Met zijn of haar nieuwe partner gaat het veel beter, zie je wel dat het aan mij ligt”. Zo kan ik nog wel even door gaan.

STOP. Deze gedachten houden je tegen, verlammen je, kunnen je ziek maken. Houd er mee op dat te denken. Je hebt het niet aan jezelf te danken. Alle verantwoordelijkheid ligt bij de narcist. Je hebt te maken gehad met een meesterbedrieger, met iemand die jou van het begin van de relatie af aan een rad voor ogen heeft gedraaid. Die jou het gevoel gaf de partner van je de dromen te hebben gevonden.

Je kon er de vinger niet op leggen

Misschien voelde je wel aan dat er iets niet klopte, maar ja, aan iedereen is wel iets op te merken en iedere relatie heeft wel wat. En als je het echt niet meer zag zitten en weg dreigde te gaan, werd hij of zij weer die attente, liefdevolle partner. Je kreeg weer hoop dat het weer zo zou worden als in het begin. Even was dat ook zo, tot het kleineren, het manipuleren, weer begon. Het liegen, bedriegen, de kritiek. Deze afwisseling herhaalde zich steeds weer.

Het hele spel van aantrekken en afstoten zorgt er voor dat je steeds verder van jezelf komt te staan. Dat je steeds minder energie krijgt om er nog tegen in te gaan. Het zorgt er voor dat je vreselijk je best gaat doen om aan hem of haar tegemoet te komen, in de hoop dat het weer wordt zoals toen. Je raakt als het ware verslaafd aan dat idee, aan hem.  Zoals de narcist verslaafd is aan jou, aan jouw energie. Je wordt over en weer afhankelijk van elkaar.

Over en weer afhankelijk

Daarom heb je het je laten aan doen. Daarom ben je niet eerder weggegaan dan het moment waarop je dat kon. Een cliënt zei het heel mooi: “Ik wist wel dat ik weg moet, maar er was geen uitgang”. Dat laat het machteloze, het uitzichtloze van de situatie zo goed zien. En dan voel je je nog schuldig ook dat je bent gebleven. Ik wil je vragen dit eens om te keren en niet te kijken naar te lang zijn gebleven, maar naar het feit dat je weg bent gegaan.

Dat getuigt van je kracht, van karakter, van zelfrespect. Dat is iets waar je heel trots op mag zijn. Ik ben er zelf ook van overtuigd dat je bent weg gegaan op het moment dat het voor jou het moment was om te gaan. Je gaat niet weg omdat iemand je ergens op wijst, bijvoorbeeld dat je partner wellicht een narcist is. Je gaat niet weg omdat anderen vinden dat je dat moet doen. Je gaat als jij er klaar voor bent. Of, in het ergste geval, om je vege lijf te redden.

Trots als een pauw

“Ik ben er trots op dat ik ben weggegaan, dat ik voor mezelf heb gekozen!” Hoe voelt die zin? Die geeft kracht, die geeft opening om op verder te bouwen. Want dat mag je zijn: trots op jezelf. Of je nu na 1,5, 10 of 30 jaar bent weggegaan, dat maakt helemaal niet uit. Je bent gegaan, en daar gaat het om.

Een andere manier om er naar te kijken – dat geldt voor veel meer gedachten – is door er even afstand van te nemen zodat je kunt ervaren of die gedachte wel zo logisch is. Dat kun je doen door je voor te stellen dat je vriendin dit mee heeft gemaakt, dat zij dit denkt. Wat zou jij tegen haar zeggen? Welk inzicht geeft dit je? Zeg dit dan ook eens tegen jezelf. Voel wat het met je doet.

Het proces versnellen

Door zelf te herstellen en terug naar jezelf te groeien, verdwijnen deze gedachten sneller naar de achtergrond. Ik raad je aan daar hulp bij te zoeken. We ervaren wel hetzelfde, maar het antwoord is maatwerk. Wil je praten over wat jij nodig hebt om het proces te versnellen? Plan een intake met me in, dan kijken we er samen naar.

Wil je reageren op dit blog? Graag