Waarom een geheim meer met jou (en je familiesysteem) doet dan je denkt

explosieve doorbraak Dec 02, 2023

Een geheim bewaren kan een enorme druk op je leven leggen. Je verzwijgt het wellicht uit angst voor overweldigende emoties vanuit je omgeving. Toch gaan grote geheimen vaak een eigen leven leiden binnen je familiesysteem. Ze kunnen zorgen voor ongrijpbare onrust en zich hechten aan iemand die niets met het geheim te maken heeft. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat het familiesysteem weer in balans komt. Het meest heilzame voor alle betrokkenen is vaak om de controle zélf in handen te nemen. Maar betekent dat dan dat elk geheim ontrafeld moet worden? En hoe openbaar je op een verantwoordelijke manier de waarheid?

Familiesystemen-expert: waarom een geheim meer met jou (en je familiesysteem) doet dan je denkt

Els: ‘Geheimen zijn er om jezelf te beschermen en/of om andere mensen te beschermen. Geheimen in de familie zijn bijvoorbeeld dat de vader niet de echte vader van het kind is, of dat er ergens een niet erkende halfbroers/halfzus rondloopt. Of het ondergaan van een abortus wat niet wordt gedeeld met de (seks)partner en de overige kinderen (als ze daar groot genoeg voor zijn). Of dat een familielid in de gevangenis zit, iemand geld afhandig heeft gemaakt of iemand heeft vermoord. Maar een geheim kan ook grensoverschrijdingen betreffen zoals misbruik of verkrachting in de familie of bijvoorbeeld in het sport- of verenigingsleven. Of dat de moeder een geheime relatie heeft met een ander. Cliënten van mij worstelen dikwijls met dergelijke geheimen omdat ze zelf een geheim hebben, dat zwaar op hen drukt en waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om willen gaan. Vaak zijn ze bang voor de reacties van familie, vrienden of collega’s. Anderzijds kunnen ze ook een bepaalde onrust voelen, omdat ze ervaren of intuïtief weten dat er iets in de familie speelt waar niet over wordt gesproken.’

 

Wanneer is een geheim serieus genoeg om van invloed te zijn op het familiesysteem?

Een geheim van een individu raakt gekoppeld aan je familiesysteem (de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden) door het zogenaamde familiegeweten. In het familiegeweten liggen alle herinneringen en gebeurtenissen opgeslagen die betrekking hebben op jouw familiegeschiedenis. Het familiegeweten heeft als voornaamste doel de familie bij elkaar te houden en, waar nodig, de balans tussen geven en ontvangen van het gehele familiesysteem te herstellen. Je voelt het familiegeweten niet en het is evenmin waarneembaar, maar de effecten ervan worden overgedragen in het familiesysteem en zijn merkbaar in je dagelijkse leven. Zonder dat je het doorhebt, kan het familiegeweten je ‘in dienst nemen’ om iets voor het familiesysteem te doen. Buitensluiten is een reden waarom het familiegeweten wordt geactiveerd. Een geheim heeft per definitie een uitsluitingsprincipe in zich, waardoor het familiegeweten kan worden geactiveerd om het buitengesloten lid van het familiesysteem te erkennen en te ‘eren’.’

 

Wanneer heeft een geheim invloed op het familiesysteem?

Niet elk geheim heeft een effect op het familiegeweten. Een geheim moet een bepaalde kracht vertegenwoordigen, wil het bij het familiesysteem horen. De kans dat een geheim invloed heeft op het familiesysteem stijgt met de mate waarin het geheim verbonden is aan leven en dood, en het verlengde daarvan: seksualiteit en daderschap. Van een abortus kun je met zekerheid zeggen dat het invloed heeft. Idem als een vader nooit wordt geïnformeerd dat hij de vader is. Een moord, ongeacht of het daderschap of slachtofferschap in jouw familiesysteem zit, heeft altijd systemische gevolgen. Wil je het zeker weten of een geheim invloed heeft op je familiesysteem, kan een opstelling daarover feilloos uitsluitsel geven. Een opstelling kan ook antwoord geven op de vraag wie van het bestaan van het geheim moet weten, wil het systemisch niet verder belastend zijn? 

Ben je klaar om de weg naar persoonlijk leiderschap en transformatie te bewandelen?

Aarzel niet langer. Neem actie en vul het intakeformulier in, waarbij ik zo snel mogelijk contact met je opneem. Of plan direct een intake afspraak in via mijn Calendly.