Waarom is een opstelling zo helend? - Vraag en antwoord

explosieve doorbraak Nov 28, 2023

Vraag: Waarom is een opstelling helend voor een representant die zelf geen eigen opstelling doet? 

Antwoord Els: Aan de ene kant ben je als mens uniek en aan de andere kant ook weer niet. We resoneren allemaal mee op menselijke thema’s van anderen. Ook al zit je in de kring om de opstelling heen en doe je noch mee als vraaginbrenger of als representant, je wordt geraakt door de vraagstukken van anderen die haken aan jouw eigen thema’s. Je herkent het loyaliteitsconflict van de kinderen in de scheiding van de ouders of je kent jezelf in de ander die zo boos is op de vader, maar eigenlijk voel je hoe zeer je hem hebt gemist.

Als je weer bij je gevoel komt, dat je je vader hebt gemist (ook al kan hij er niet voor je zijn), ben je weer met hem verbonden. Of je voelt de trekkracht in de opstelling van een ander waarbij je zo herkent dat je moeder je steeds weer claimt omdat zij behoeftig is. Opstellingen zorgen er dus voor dat (oude) wonden opengeritst worden of überhaupt zichtbaar worden gemaakt, maar tegelijkertijd ook worden geheeld”.

 

Vraag: Hoe bereid je je voor op een workshop familieopstellingen? 

Antwoord Els: Je echt voorbereiden kan niet, omdat je nooit van tevoren weet waar een opstelling heen gaat. Ik volg heel trouw de beweging van de opstelling. Ik ga ervan uit dat wat daar zichtbaar is, eerst moet worden aangekeken voordat je bij het door jou genoemde vraagstuk komt. Deelnemers aan de opstellingendagen vinden een opstellingendag van tevoren vaak spannend. De ervaring leert dat bijna iedereen zich altijd verrijkt en gesterkt voelt. Ook is ruimte ontstaan, die voorheen niet werd gevoeld werd.

 

Vraag: Hoe laat je het effect van neen familieopstellingendag zo lang mogelijk doorwerken?

Antwoord Els: Opstellingen zijn zaadjes. Die kunnen tot iets heel moois uitkomen of verpieteren. Heel hard aan zaadjes gaan trekken heeft geen zin. Ze ontwikkelen in het tempo dat past bij dat zaadje. Na afloop van een opstelling wordt vanzelf wel duidelijk wat je vervolgacties en stappen zijn. Ondertussen kun je je voedende beelden van de opstelling en het eindbeeld innerlijk blijven herhalen en herinneren. Opstellingen hoeven overigens geen sprookje te zijn om goed door te werken. Ik ga er sowieso vanuit dat de realiteit het meest helend is.

Mijn ervaring is dat mensen een harde realiteit aankunnen maar dat valse hoop vernietigd werkt. Verder is het nuttig om je lijf te blijven scannen op primaire emoties. Iets verwerken doe je namelijk altijd op twee niveau’s; Enerzijds op een cognitief niveau en in praktisch handelen en anderzijds op een emotioneel niveau dat je in je lichaam voelt. In je lichaam moet je de primaire emoties ‘doorvoelen’ om op dat vlak ook schoon en geheeld te worden”.

 

Ben je klaar om de weg naar persoonlijk leiderschap en transformatie te bewandelen?

Aarzel niet langer. Neem actie en vul het intakeformulier op mijn website in, waarbij ik zo snel mogelijk contact met je opneem. Of plan direct een intake afspraak in via mijn Calendly.