Wanneer narcistische sabotage nog altijd invloed uitoefent op jouw leven

Feb 22, 2024

“De man van je dromen”

Toen je hem ontmoette had je het gevoel dat je de ideale man had gevonden, hij paste heel goed bij je. Misschien had je na verloop van tijd wel het gevoel dat er iets niet klopte, maar je kon er je vinger niet op leggen. In iedere relatie is wel wat en niemand is perfect.

In de loop van de relatie kreeg je door het gedrag van je partner meer en meer het gevoel dat je nergens goed in was, nergens voor deugde, dat alle problemen van de relatie aan jou lagen, dat jij gek was. Je ging steeds meer aan jezelf twijfelen.

“Ik wist dat ik weg moest, maar er was geen uitgang”

Op het moment dat je weg wilde gaan, werd hij weer attent en liefdevol, vol beloftes. In de hoop dat het weer zou worden zoals in het begin, bleef je. Helaas hield hij zijn beloftes niet en ging hij door op de oude voet.

Jij leverde een stukje van jezelf in. Iedere keer weer. Je voelde dat je weg moest, maar het lukte je niet. Tot het moment kwam dat je echt niet anders kon. Je was nog maar een fractie van jezelf of moest zelfs vluchten in verband met de aanhoudende verbale, misschien zelfs wel fysieke agressie.

De kans is groot dat je ex-partner narcistische trekken heeft of zelfs een narcistische persoonlijkheid stoornis (NPS). Ik noem hem hierna gemakshalve de narcist. 

“Ik maakte hem gelukkig en hij zichzelf”

Een narcist wil controle hebben, macht hebben over jou, tijdens en vooral na de relatie. Als partner vernedert en kleineert hij je. Hij manipuleert (vaak allemaal heel subtiel) en draait de schuldvraag altijd om naar jou. Naar buiten toe toont hij zich attent, charmant, aandachtig, waardoor anderen niet begrijpen wat jou is overkomen en zich mogelijk zelfs van je afkeren. Dit voelt zo onmachtig.

Als de relatie voorbij is, gaat het gedrag door en wordt de narcistische sabotage vaak geïntensiveerd. Denk daarbij aan het traineren van de scheiding op alle fronten, waarbij vaak de kinderen en/of de financiën in worden gezet. Hij stalkt, van onschuldige mailtjes, regelmatig onaangekondigd voor je neus staan tot dreigementen aan toe. Hij spant proces na proces aan. Hij zet een lastercampagne tegen je op naar je kinderen, familie, vrienden.

Dit zijn slechts een aantal kenmerken van het gedrag van de narcist. Misschien is dit niet allemaal op jouw ex-partner van toepassing, maar weet dat als hij maar een of twee narcistische trekken vertoont, dit al destructief genoeg werkt. Narcisme komt ook voor bij vrouwen en niet alleen in liefdesrelaties, maar ook in familie, zakelijke en therapeutische sfeer.

“Ik kwam kleiner dan klein uit de relatie”

Als je te maken hebt gehad met een narcist, met narcistische sabotage, is de kans groot dat je jezelf kwijt bent geraakt, net als je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Je bent klein gemaakt en staat nu voor de uitdaging weer te groeien, weer jezelf te worden. Dat is geen makkelijke weg. Narcisme is een complexe materie, ervan herstellen ook. Zeker als de narcistische sabotage na de relatie maar doorgaat.

Herken je dit? Twijfel jij of je ex-partner een narcist is? Laat je informeren over narcisme. Herstellen begint namelijk met herkennen, met bewust worden waar je mee te maken hebt. Je hoeft geen diagnose te stellen, maar als je één en één op kunt tellen, dan weet je wat je kunt doen om te herstellen, om de sabotage van jouw leven te stoppen en hoe je herhaling kunt voorkomen. Kennis is macht.

“Stop de sabotage”

Een andere stap om te herstellen is je zelfbeeld weer opbouwen. Weten wie je bent, wat je wilt, wat voor jouw belangrijk is, maakt dat je weer sterk komt te staan. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Het helpt je keuzes te maken, om te leven zoals jij wilt en om sabotage – van anderen én van jezelf – te verminderen of zelfs uit te bannen.

Wil jij jezelf informeren over narcisme? Lees je in mijn E-book. Alles over narcisme, de gevolgen en wat je kunt doen om te herstellen.